BRATISLAVA, CAPITALĂ CU LIPICI ȘI SCLIPICI

Dacă e noiembrie, e febra Târgurilor de Crăciun. Ce-mi place! An de an mă pierd în ofertele generoase ale târgurilor împrăștiate prin toată Europa. Ador strălucirea cu care se îmbracă orașele în momentul în care brăduții împodobiți, globurile strălucitoare și miile de beculețe colorate invadează vitrinele perlate, străzile aglomerate și piețele învăluite în arome de vin fiert, scorțișoară și turtă dulce.
Gândul îmi zboară la momentul pregătirilor. Valiza geme de pulovere călduroase, cizmulițe confortabile, fulare moi și catifelate și multe vise condimentate cu clinchete de clopoței. Aaa, să nu uităm de nelipsitele mănuși roșii și băscuța ușor copilărească dar trebuincioasă în serile răcoroase de sfârșit de toamnă.
Însă, o regulă împământenită de ceva vreme spune foarte clar, compartimentul secret al valizei rămâne gol până la destinație. Acolo, acesta se va umple cu amintiri fulguite, povești în care îmi dau întâlnire cu iarna pe alei poleite și cutreierăm împreună ca două bune prietene și cu suveniruri foșnitoare și dulci.
BratislavaBratislavaMă afund cu plăcere în noianul de fotografii amintindu-mi faptul că, atunci, la granița dintre toamnă și iarnă, m-am îndrăgostit de unul dintre cele mai frumoase orașe de pe Dunăre, Bratislava.
Boema capitală a Slovaciei este o adevărată provocare pentru sufletul și ochiul turistului iubitor de vechi și nou, deopotrivă. Odată ajuns aici descoperi un oraș fascinant, o adevărată comoară arhitecturală împletită atât de frumos într-o poveste care se pierde în negura vremurilor. Și…Dunărea, cum îmbrățișează ea poalele celor care se nasc aici, Carpații. Un spectacol, o capitală care te cucerește de la prima întâlnire. Aș putea spune asta și despre alte orașe ale Slovaciei. Despre Kosice poți citi aici.
BratislavaBratislava este un oraș învăluit în povești, care își țes firul de prin anul 907. Una dintre acestea aduce în discuție un nobil cunoscut pentru averea sa dar și pentru zgârcenia care îl caracteriza. Locuitorii orașului au urzit un plan prin care să-l determine pe acesta să își folosească o parte din avere spre binele comunității. Astfel, orașul scăldat de apele Dunării, Moraviei și Vydrokăi a fost botezat după numele nobilului, Bratislava. Povestea spune că planul a avut succes și cel care a încrustat numele său pe zidurile orașului a fost impresionat de gestul locuitorilor. Astfel, orașul a înflorit sub oblăduirea nobilului orgolios.
BratislavaDeși timpul și timpurile au fost potrivnice capitalei de pe Dunăre, totuși, aceasta nu și-a pierdut din farmecul și eleganța unui oraș stilat. Cutreierându-i străzile pavate, ai sentimentul că faci un ocol al celor mai frumoase capitale europene, Viena, Praga sau Budapesta, aerul acela de poveste medievală fiind prezent, observat și simțit.
Cartea Bratislava este plină de încercări. Inundații și incendii nenumărate, cele Două Războaie Mondiale, Revoluția Renascentistă, atacul Imperiului Otoman, influența nefastă a naziștilor și multe alte evenimente cu ecou au dus la conturarea personalității acestui oraș.
Cuceritoare și ușor misterioasă, capitala îndeamnă la plimbări vesele și pline de surprize. Că e o clădire care impresionează prin arhitectură, că e un spațiu care amintește de libertatea în viziunea modernă sau o zonă care este adânc ancorată în perioada comunistă, Bratislava ți se lipește de suflet. Dacă mai pui și aromele îmbietoare care ar stârni invidia și celui mai talentat în ale bucătăriei, atunci, hotărârea e luată…revii aici cu prima ocazie ivită.
BratislavaBratislavaO ocazie mai mult decât potrivită este perioada în care orașul îmbracă straie de sărbătoare pregătindu-se pentru Crăciun. Atunci poți cunoaște fața strălucitoare a orașului. Dacă ai și norocul să întâlnești primii fulgi de nea pe colina stâncoasă care lasă la vedere minunăția de Castel Bratislava, atunci magia este completă.
Recunosc, am ”gustat” din atmosfera Târgului de Crăciun din capitala Slovaciei de două ori și fiecare incursiune în orașul de pe Dunăre a început cu o plimbare relaxantă pe străduțele întortocheate care duc spre frumoasa construcție medievală. Nici nu se putea altfel. Silueta maiestuoasă care-și oglindește turnurile în albastrul cerului și oglinda bătrânului fluviu, te atrage ca un magnet.
BratislavaCastelul Bratislava, un adevărat simbol al orașului, datează din secolul al XII-lea, însă, slovacii au reușit să îi păstreze autenticitatea până în zilele noastre. Stilul gotic renascentist își pune amprenta asupra construcției făcând din aceasta o adevărată bijuterie.
Cele patru turnuri care se înalță semețe spre cer alături de zidurile albe și sobre stau parcă mărturie vremurilor pline de strălucire care s-au strecurat prin curțile și încăperile castelului. Unul dintre turnuri, numit și Turnul Coroanei, duce cu sine ”povara” nobilă de a fi găzduit celebrele bijuterii ale casei regale. Tot celebrul turn este locul care oferă ochiului o panoramă splendidă asupra orașului. De aici poți cuprinde dintr-o privire viața, culoarea și dinamismul capitalei. Unic și…wow!
Pe lângă panorama de vis, castelul este celebru și pentru cele trei porți ale sale care fac trecerea spre curtea acestuia. Poarta Viena a fost construită în anul 1712, Poarta Sigismund construită în secolul al XV-lea și Poarta Nicolae.
Odată porțile trecute ai parte de o adevărată lecție de istorie. Poți hoinări câteva ore prin curțile castelului sau prin camerele sale elegante care găzduiesc Muzeul Național Slovac, Camerele Comorii, Expoziția Istoriei Slovaciei sau Sala Cavalerilor. După această incursiune, mai poposești o dată la umbra zidurilor albe și te încarci cu imaginea podului care mușcă parcă din înaltul cerului. Sfârșitul de noiembrie mi-a dăruit o Dunăre încețoșată dar misterioasă.
BratislavaPodul Nou, pe lângă frumosul castel, reprezintă un simbol al orașului Bratislava. Premiat și admirat, faimosul Most SNP este considerat cel mai mare pod suspendat pe cabluri din lume, susținut de un singur stâlp. Restaurantul cu formă de OZN, poziționat în vârful stâlpului de susținere, este locul care îmbină perfect o priveliște de milioane și cele mai interesante bucate tradiționale.
E drept că nu am ajuns acolo sus, motivele fiind obiective…înălțime, înălțime și iar înălțime. Poate a treia oară va fi cu mai mult curaj.☺
Nu se poate să ajungi în Bratislava, indiferent de perioada aleasă, și să nu iei la pas străduțele înguste și pitorești care șerpuiesc cu eleganță printre vile adăpostite de garduri înalte, spre Slavin. Ulterior am aflat că multe dintre acele vile ferite de ochii curioșilor găzduiesc mai multe ambasade. Așa se explică liniștea și delicatețea zonei.
Ce e Slavin? E un cimitir al eroilor căzuți în timpul războaielor slovace. Se spune că aici ar fi îngropați 6845 de soldați morți în anul 1945, în timpul eliberării Bratislavei de sub ocupația nazistă. Denumirea vine de la un soldat care s-ar fi remarcat prin acte de eroism în timpul războiului.
Am ajuns aici chiar în momentul în care primii fulgi au acoperit blând covorul de iarbă din jurul monumentului. Liniștea locului, soarele care încerca timid să străpungă norii și priveliștea spectaculoasă care dezvăluia un oraș prietenos, au creat un tablou memorabil. Merită!
BratislavaBratislavaBratislavaAjunsă din nou pe străzile animate din Bratislava, am hotărât să descopăr vibe-ul orașului, plimbându-mă în zona veche a acestuia. Având la dispoziție doar câteva ore până la lăsarea serii, acesta fiind momentul animării târgului din piața orașului, am hoinărit în tihnă printre clădirile aflate într-o perfectă armonie cu povestea capitalei de la poalele Carpaților.
E un adevărat deliciu să cutreieri ”potecile” pavate și atent pecetluite cu însemne regale. Îți ies în cale fațade care amintesc de perioada medievală a orașului, biserici care se întrec în a-și undui clopotnițele spre infinitul albastru, porți care deschid calea spre alei înguste și tainice, vitrine colorate și o serie de statui din bronz care fac deliciul turiștilor. Cât despre multitudinea de palate care înnobilează atmosfera orașului, sunt cu adevărat fermecătoare. Arhitectura lor adaugă un plus de eleganță…amintirilor.☺
Așa că, nu ratați Poarta Mihail, Fântâna Roland, Muzeul Farmaciei, Palatul Arhiepiscopului, Palatul Mirbach, Palatul Palffy, Muzeul Ceasurilor, Palatul Leopold de Pauli, Biserica Sfântului Martin, Biserica Albastră și…nenumăratele magazine cu suveniruri.
BratislavaBratislavaBratislavaBratislavaBratislavaBratislavaOdată cu lăsarea serii am intrat în povestea Târgului de Crăciun. Abia așteptam magia beculețelor strălucitoare, curcubeul tarabelor generoase în produse tradiționale sau ”puțin” împrumutate, aromele care gâdilă simțurile și bucuria aceea copilărească de a fi parte din cea mai frumoasă poveste, Povestea Iubirii.
Căsuțe din lemn înșiruite asemeni unor bunătăți din turtă dulce, brazi decorați de sărbătoare și mângâiați de fulgii încă prea moi pentru a le îngreuna ramurile, globuri dantelate, îngerași cu aripi mătăsoase și muulte bunătăți dulci, toate îndeamnă la fericire.
Piața Principală, frumosul loc de promenadă care găzduiește clădiri care mai de care mai arătoase și mai speciale, devine an de an locul unde visele copiilor prind contur. Nu pot uita privirile celor mici la vederea ursuleților înzestrați cu faimoasele căciulițe de Moș Crăciun sau a spiridușilor colorați care strâng la piept ciubuce dulci și lipicioase.
Cât despre oamenii mari, niște copii mai puțin dezinvolți dar cu o doză nemăsurată de frumusețe și gingășie, aceștia erau actorii principali în povestea așternută sub zidurile vechii primării. M-am strecurat și eu printre ei, am simțit acea emoție presărată cu fulgi reci și ciocolată de casă, m-am încărcat cu o doză generoasă de fericire presărată cu sclipici și am savurat cel mai aromat vin fiert.☺Asta după ce mi-am luat porția de colesterol din pâinea unsă cu untură și acoperită cu ceapă și din clătitele de cartofi.
O plimbare la ceas de seară, sub lumina caldă și duioasă a felinarelor, pe străzile liniștite din Bratislava, este o frumoasă experiență de sfârșit de noiembrie. Și cum să nu fie, dacă totul este condimentat cu planuri pentru frumoasa perioadă care urmează, Crăciunul.
A, era să uit, să nu cumva să treceți prin Bratislava și să nu intrați în restaurantul KGB. E o experiență culinară dar și imagistică de neegalat. Juniorul nostru a fost fascinat de tablourile atârnate pe pereți, de atmosfera ”roșie” și de băutura locală cu aspect de bere dar adresată celor mici. Super amintiri!☺
Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

BratislavaBratislava

Materialul poate fi citit și pe ZdpN!

www.ziaruldepenet.ro 

facebook.com/ziaruldepenet

twitter.com/ZiaruldepeNet

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.