Destinații

DESTINAȚII PENTRU CEI VEȘNIC ÎNDRĂGOSTIȚI

Începând cu 14 februarie se dă startul îndrăgostelii. Ce-mi place! Ziua îndrăgostiților, Dragobetele, 1 Martie, 8 Martie și dacă stau bine să mă gândesc tot ceea ce ține de debutul primăverii stă sub semnul inimii fremătânde. E clar! Se cere o ieșire romantică, un city break în doi, el și ea, îndrăgostiți iremediabil, cu fluturi colorați în suflet și în priviri. Ok, ideea se înfiripă repede dar, apare întrebarea UNDE?

Ce destinație e mai potrivită pentru plimbări în care ea, bineînțeles purtând eșarfa de culoarea cerului, ține cu atâta grijă trandafirul înroșit de emoție? Unde aleile sunt cadrul perfect pentru declarații siropoase și îmbrățișări mai mult sau mai puțin timide? Grea decizie…

Răscolind cutia cu amintiri am dat peste câteva locuri numai bune pentru promenades romantiques. Vă propun și vouă aceste destinții!

PRIMA DINTRE DESTINAȚII, VENEȚIA

Legendele care înconjoară ca o aură orașul plutitor i-au adus acestuia renumele de oraș al iubirii și al romantismului. Odată ajuns aici descoperi un loc fascinant, un oraș care luptă cu îndârjire să își păstreze eleganța și strălucirea. Nu îi este ușor să țină piept timpului care își pune amprenta asupra clădirilor, dar nici puhoiului de turiști care dau impresia că vor să-l rupă bucățică cu bucățică pentru a-l pune în bagajul de întoarcere.

Principalul ”bulevard” al Veneției, cu o lungime de aproximativ 4 kilometri și o lățime care variază de la 30 până la 90 de metri, împarte orașul în două. Acest traseu navigabil cunoscut sub denumirea de Canale Grande este exploatat încă de prin secolul IX, atunci când dogii venețieni s-au mutat aici de pe insula Lido.

Plimbarea cu vaporetto se transformă cu ușurință într-un spectacol unic. Tabloul arhitectural dezvăluie o înșiruire neobosită de clădiri care împletesc armonios mai multe stiluri, o dantelărie spectaculoasă care te face să te întrebi care construcție este mai prețioasă. Printre hoteluri și locuințe personale se fac remarcate ușor o multitudine de palate care poartă cu mândrie semnături din perioade diferite: bizantină, gotică, renascentistă, barocă sau neoclasică.

Bate la pas Veneția

Din loc în loc, șerpuitoarea întindere de apă, este traversată de poduri mai mult sau mai puțin celebre, poduri care au adăpostit timp de secole mii și mii de îndrăgostiți, au ascultat cu răbdare șoapte aducătoare de fericire și au reprezentat decorul a milioane de fotografii.

După așa o experiență minunată e musai să bați la pas labirintul de străduțe înguste și întunecate. Acestea dau impresia că ai nimerit la o adevărată vânătoare de comori. Ce-i drept, acestea nu întârzie să apară în capătul fiecărei străzi. Fie că sunt biserici sau muzee care își scăldă fața în limpezimea cerului, fie sunt magazine elegante, buticuri mici și colorate, tarabe cu suveniruri, gelaterii, vitrine pline de bunătățuri, toate fac parte din farmecul rafinat și cuceritor al Veneției.

Oricât de mult ai hoinări pe străzile cucerite de pașii turiștilor curioși, la un moment dat ajungi în locul care reprezintă simbolul Veneției, piața San Marco. Ajuns la destinație rămâi mut la vederea măreției locului. Un triunghi arhitectural format din Catedrala San Marco, Clopotnița San Marco și Palatul Dogilor creează un spațiu grandios, care îți induce sentimentul de sfială. Privind în jur ai senzația că ești teleportat într-o altă epocă și te învinovățești că nu ai costumația potrivită.

Nu se poate o escapadă la Veneția fără să-ți îndeplinești câteva mofturi, ce-i drept ușor cam scumpe dar obligatorii.☺ În primul rând, plimbarea cu gondola e în capul listei. Apoi, cina romantică în atmosfera unei terase elegante, undeva lângă Podul Rialto, cu o muzică italiană pe fundal și un pahar de aperol spritz care să înnobileze gustul unor paste carbonara.

După câteva zile într-o astfel de destinație viața va fi mult mai frumoasă…

A DOUA DINTRE DESTINAȚII, BLED

În nord-vestul Sloveniei, acolo unde dragonii își scutură aripile supradimensionate, așteptă zâmbitoare și ospitalieră, stațiunea Bled. Așezat temeinic și pitoresc, la poalele munților, între râurile Sava Bohinjka și Sava Dolinka, frumosul orășel este o destinație ideală pentru o gură de romantism și pentru emoțiile unor clipe învăluite în aer medieval. Nu degeaba se spune despre această stațiune că a reprezentat destinația multor aristocrați europeni și nu numai. Este o adevărată nestemată a slovenilor.

Cel mai vechi castel din Slovenia stă mândru pe marginea unei stânci înalte de 130 metri, oglindindu-se fără pic de modestie în apa de culoarea smaraldului a lacului care poartă numele orașului, Lacul Bled. Tabloul este idilic și pare desprins din basmele cu prinți și prințese. Dacă stau bine și mă gândesc, aceștia sigur s-au plimbat pe aleile pietruite ale castelului, în lunga sa istorie.

Se spune că ridicarea acestuia a început pe la 1004 și a fost destul de anevoioasă, din cauza zonei. În 1011, castelul a fost menționat pentru prima data în scrierile vremii, cu ocazia donației pe care o face împăratul german Henric al II-lea, episcopului Albuin de Brixen. Fortificația primită de episcop avea doar un turn construit în stil romanic și un zid generos de protecție. Fermecătoarea arhitectură este realizată și îmbogățită mai târziu, în perioada barocă.

Vezi lacul de sus

Punctul forte al castelului rămâne cu siguranță, terasa. Îndrăgostiții pot vedea de aici, în toată splendoarea Lacul Bled, cel care-și așterne luciul apei până sub stâncile abrupte care susțin cetatea. Clădirile mai mult sau mai puțin impunătoare ale orașului străpung elegant tabloul naturii desfătate. Imaginea este înfrumusețată și de șoseaua care cuprinde ca un colier întregul lac.

Povestea Lacului Bled este una care-ți stârnește pe loc interesul. Atunci când am căutat informații despre această destinație am dat peste tot felul de legende dar și peste date care atestă existența zonei încă din perioada preistorică.

Lacul cu apă de smarald se întinde pe o suprafață de 144 ha și are aproximativ 30 metri adâncime. Cireașa de pe tort este insula în formă de lacrimă care tronează în mijlocul acestuia. Formată din calcar și dolomită, aceasta datează din Triasic și, se spune că, este susținută de fostul ghețar Bohinj. Insula este foarte mică, însă, a fost populată din cele mai vechi timpuri, lucru dovedit de urmele umane găsite pe suprafața sa.

Legenda spune că, tot aici, a fost ridicat templul zeiței slave a dragostei, Ziva. Din vegetația care abundă pe insulă, se ridică semeață Biserica Adormirea Maicii Domnului. La aceasta se ajunge doar pe calea apei, folosind ambarcațiunile care spintecă zi de zi oglinda lacului. Acestea au și o denumire specială, pletna. După ce barca te lasă la baza insulei urci exact 99 trepte și ajungi la frumosul lăcaș care datează din anul 1655. Turnul bisericii are o înălțime de 52 de metri și….o poveste fascinantă. Se spune că cei care ajung aici și trag funia clopotului găzduit de turn pot să își pună o dorință. Aceasta se va îndeplini negreșit. Cei îndrăgostiți nu pot rata asta!

A TREIA, BUDAPESTA

Despre Budapesta se spune că este una dintre cele mai frumoase capitale europene și pe bună dreptate. Eu aș adăuga că este și una dintre cele mai strălucitoare, mai ales la ceas  de seară. După ce întunericul se înstăpânește pe ambele maluri ale Dunării, metropola se transformă într-un paradis al luminițelor. Așa că, nu ezitați să bateți la pas străzile Budapestei, atunci când soarele face loc pe bolta cerească mândrei luni. E o destinație magică!

Orice incursiune în inima capitalei despicate cu delicatețe de traseul Dunării poate fi echivalată cu o lecție de istorie sau cu un curs profesionist de arhitectură. Deși primele atestări istorice ale acestei zone datează din Epoca de Piatră, orașul i-a naștere abia în 1872, când trei orașe mai mici așezate de-a stânga și de-a dreapta Dunării, Óbuda, Buda și Pest, se unesc într-o singură metropolă. Acum, aceasta atrage peste 20 de milioane de vizitatori anual.

Și cum să nu te simți atras de Budapesta când, aceasta e mai mult decât o destinație, e o poveste spusă de contrastul mai mult decât vizibil dintre fermecătoarea și romantica Buda și tumultoasa și moderna Pesta. E o adevărată provocare să le unești într-un singur tablou, însă, când reușești să faci lucrul acesta te îndrăgostești iremediabil de fosta capitală a Imperiului Austro-Ungar.

Palatele de pe Dealul Buda, destinații pentru îndrăgostiți 

Și pentru că vorbim de o locație care trebuie să încununeze romantismul perioadei dedicate iubirii și inimioarelor jucăușe, recomand celor îndrăgostiți începerea plimbării pe Dealul Buda, un muzeu în aer liber. Palatele somptuoase, casele armonizate cu eleganța stilului baroc, hotelurile grandioase, turnurile îndrăznețe și străzile pavate creează o atmosferă medievală autentică. Promenada în această zonă a Budapestei este asemuită cu adevărate întoarceri în timp, pudrate cu strălucire și acompaniate de măreția evenimentelor istorice petrecute pe aceste meleaguri. Nu te mai saturi de spectacol.  

De aici, de pe terasa Bastionului Pescarilor, loc ce seamănă cu un tablou scos parcă din poveștile Șeherezadei, ai parte de o imagine idilică, aceea a Palatului Parlamentului. Acesta se oglindește fără pic de timiditate în luciul fluviului albastru. Ajuns aici stai minute în șir să admiri acea imagine. Este atât de frumoasă, încât, îți pui întrebarea dacă este reală sau este una pictată.

Podul Széchenyi

Dacă îți muți ușor privirea spre dreapta Parlamentului dai peste o altă minunăție care se cere admirată și fotografiată, Podul cu Lanțuri. Dintre toate podurile care se avântă peste Dunăre, Podul Széchenyi este cel mai impresionant, mai ales atunci când luminile pun stăpânire pe oraș.

Cu o lungime de 202 metri și o lățime de 16 metri, podul a fost dat în folosință în 1848. Devenit un simbol al libertății maghiare, an de an, din iulie până în august, podul găzduiește cel mai mare festival numit Vara pe Podul cu Lanțuri. În acea perioadă, binecunoscutul obiectiv turistic se dăruiește întru totul pietonilor.

Sună tentant aceste destinații?

Sună tentant aceste destinații?

Voi, cei ce citiți aceste rânduri și sunteți mai mult sau mai puțin îndrăgostiți, ce alte destinații preferați? Ce alte destinații propuneți? Ce alte destinații ați vrea sa vizitați alături de persoana iubită?

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here