LjubljanaLJUBLJANA, POVESTE CU DRAGONI ȘI FRUNZE COLORATE

Pășesc cu o bucurie copilărească pe aleile care însoțesc într-o frăție desăvârșită firul râului Ljubljanica. Țin în cele două buzunare generoase ale hainei de toamnă două tovarășe de nădejde, curiozitatea cea îndrăzneață și pasiunea cea zburdalnică. Nu plec nicăieri fără ele și, drept urmare, trăim împreună aventura din Orașul Dragonilor. Bun venit în Ljubljana!
Ljubljana
Boema capitală a Sloveniei se întinde cu generozitate la picioarele celor care doresc să o descopere, împrăștiind în aer ”praf de iubire” și murmurând în urechile temerarilor ”povești” incitante. Magic!☺
Se spune că Ljubljana este orașul dragostei, orașul care te invită să-i cutreieri străzile pavate, de mână cu persoana iubită. Ideea aceasta reiese și din originea denumirii orașului, cuvântul slavon ”luba” însemnând ”iubit”. Recunosc faptul că mie îmi place această variantă, însă, există și alte opinii referitoare la etimologia numelui frumoasei capitale. Ele oscilează între latinul ”Aluviana” și germanul ”Laubach”, ambele cuvinte ducându-ne cu gândul la o mlaștină.
Ljubljana
Ljubljana
M-am înarmat cu răbdare, rezistență la frig deoarece toamna își arăta colții, încălțăminte comodă și călduroasă și o hartă pentru orientare. Nu voiam să pierd nimic. Surpriză! Harta a rămas în buzunar, soarele a arătat din când în când îngăduință, cât despre hoinăreala pe străzile orașului Ljubljana…nimic mai simplu și mai plăcut. Concluzia este doar una singură, nu îți trebuie mai mult de o zi ca să te bucuri de farmecul și ospitalitatea micii capitale.
ceasmania.ro
Citisem faptul că Ljubljana a fost desemnată în 2016 ”Capitala verde a Europei”. Sfârșitul de toamnă nu mi-a permis să mă bucur de covorul verde care împresoară orașul, însă, am putut admira din plin curățenia care domnește peste tot. Nu aș putea spune același lucru despre multe dintre capitalele europene vizitate de mine.
Ljubljana
Orice poveste are un personaj principal, un element în jurul căruia se conturează silueta întregii acțiuni. Nu mi-a fost greu să îmi dau seama care este acesta, râul Ljubljanica. Celebrul luciu de apă se strecoară cu eleganță printre clădirile care împletesc în cel mai simplu și frumos mod un curcubeu de stiluri și culori. În drumul său, care este neschimbat de secole, a ascultat poveștile locuitorilor, tânguirile îndrăgostiților, uneltirile uzurpatorilor și legendele bătrânilor cu plete albe și barbă încâlcită.
Ljubljana
Cea mai incitantă poveste este cea care explică alegerea dragonului ca simbol al orașului Ljubljana. Aceasta îl amintește pe Iason, cel care a pornit de la poalele Pelionului, din Golful Volos, să găsească Lâna de Aur. După ce eroul grec a găsit comoara s-a întors alături de argonauții săi în această parte de lume. Din mlaștina care stăpânea întreaga zonă s-a ridicat un dragon, însă, acesta a fost ucis de către tânărul luptător și însoțitorii săi.
Pe lângă această frumoasă și fascinantă plasare a mitologicului în istoria orașului apare și o alta, de data aceasta spirituală. Se spune că Sfântul Gheorghe a dus lupta cu balaurul care cerea mereu jertfe pentru a-i lăsa pe cei din zonă să ia apă pură de izvor, chiar aici.
Ljubljana
Am urmat îndeaproape râul care desparte cu blândețe liniștitul oraș Ljubljana. Plimbarea a fost o adevărată desfătare și o relaxare totală. Peisajul tomnatic, luciul de apă străbătut cu eleganță de lebede grațioase, clădirile prietenoase care se unduie în oglinda Ljubljanicei, trecătorii calmi și zâmbitori, restaurantele și cafenelele cochete, covorul de frunze care acoperă protector caldarâmul, toate au dat o notă de romantism momentului.
Malurile faimosului râu sunt legate de aproximativ 12 poduri. O parte dintre ele au o arhitectură deosebită și o poveste în spate, lucru care a făcut ca acestea să devină veritabile obiective turistice.
Ljubljana
LjubljanaLjubljana
Ljubljana
Ljubljana
Ljubljana
Ljubljana
Liubliana
Cel mai fotografiat pod este cel care, în măreția sa, leagă trecutul de prezent sau, mai precis, orașul medieval de Ljubljana modernă. Podul Triplu a fost construit în 1657 și este o capodoperă arhitecturală la care au pus umărul arhitecții Joze Plecnik, Giovanni Picco și municipalitatea orașului.
Construcția este de fapt un pod rutier care include pe lângă o zonă pietonală intens ”bătută” de turiști și una rezervată bicicliștilor. De o parte și de alta a podului se înalță coloane din piatră sculptate cu măiestrie, iar de-a lungul său se întinde o balustradă decorată în același stil.
Liubliana
Dacă Podul Triplu se remarcă prin frumusețea sa dar și prin poziția ”strategică”, fiind considerat kilometrul 0 de către turiști, Podul Dragonului iese în evidență prin ”paznicii” care-l străjuiesc zi și noapte și prin povestea sa fascinantă.
Lung de aproximativ 33 de metri, acesta intră în categoria celor mai vechi poduri din Europa. Mai mult decât atât, este primul pod din capitala Sloveniei, Ljubljana,  construit din beton armat și primul din țară acoperit cu asfalt.
Inițial, construcția a fost numită Podul Jubileu al Împăratului Franz Josef I. Acum, pornind de la legendele care planează asupra boemului oraș și de la faptul că patru dragoni de cupru flanchează limba de beton care unește malurile râului, podul își dezvăluie cu mândrie numele de Podul Dragonului.

Urmând ascultătoare cursul apei am ajuns la un al treilea pod. Din punctul meu de vedere acesta este cel mai spectaculos. Nu se remarcă nici prin arhitectură nici prin vreo istorie încâlcită. Podul Măcelarilor atrage privirile curioșilor prin înlănțuirea de lacăte care stau agățate pe balustradele metalice. Romantic!
Nu aveam pregătit lacătul iubirii în buzunar, însă, ca doi călători șturlubatici am reinventat modalitatea de a-ți pune o dorință pe această construcție închinată dragostei. Ljubljanica, ne-a privit părintește de sub postamentul de sticlă și…ne-a dat binecuvântarea. Acum, la ceva timp de la cele întâmplate, pot spune cu mâna pe inimă că dorințele gândite la unison cu persoana iubită, pe Podul Măcelarilor, se împlinesc.☺Am străbătut de nenumărate ori străzile aglomerate ale multor capitale europene și, de fiecare dată, aveam în minte un traseu bine stabilit pentru a putea cuprinde cât mai multe obiective. Ljubljana m-a învățat ce înseamnă o plimbare relaxantă, un periplu plin de surprize, o adevărată…tihnă.
Am cutreierat ore întregi pe străzile orașului bucurându-mă de tot ceea ce însemnă farmecul unei capitale încântătoare. Mi-a plăcut Ljubljana, m-a cucerit prin împletirea tandră a modernului cu vechiul foarte bine conservat, prin armonizarea influențelor slave, austriece și italiene, atât de bine conturate în clădirile din zona istorică și prin incredibila forță de a renaște după ce a fost distrus din temelii. În 1895 un cutremur devastator a distrus întreg orașul. Primarul care a fost ales imediat după dezastru, a reclădit orașul, timp de 40 de ani, redându-i farmecul și strălucirea de dinaintea dezastrului.

Piața Preseren este cea mai populară și cea mai căutată piață a orașului. Rafinamentul și eleganța clădirilor care mărginesc spațiul pieței fac din aceasta un regal al împătimiților de fotografii. Se spune că în timpul cutremurului despre care am povestit mai sus, clădirile medievale care îmbogățeau atmosfera locului, au căzut la pământ. Clădirile reconstituite nu mai păstrează stilul arhitectural autentic, ci, au adoptat stiluri precum cel baroc sau neorenascentist.
Cu toate acestea, întreaga piață te învăluie într-o lume medievală, o lume care strălucește și farmecă fără prea mult efort. Liniștea care domina piața m-a condus spre visare. Mai rar mi-a fost dat să mă bucur de frumusețea unui astfel de loc fără să fiu împinsă de vreun grup vesel de turiști sau să fac fotografii fără să caut momentul oportun pentru a nu deranja pe cei din jur.
Mândre siluete își dezvăluie povestea în jurul statuii poetului național, France Preseren: Biserica Preseren, Casa Urbanc, Biserica Bunei Vestiri, Casa Hauptmanova și Farmacia Centrală care funcționează într-un somptuos castel.

Cu zâmbetul pe buze și încântați peste măsură de spectacolul oferit de Ljubljana am pășit mai departe pe străzile înguste și surprinzător de colorate. Magazine cochete ne făceau cu ochiul și ne îndemnau să le trecem pragul pentru a intra într-o lume plină de ”amintiri” marca Slovenia. Nu am rezistat tentației și am întregit colecția de pe ”Tarabă”.☺
Micile restaurante îmbie prin arome parfumate și reclame pline de înțelesuri. Cât despre gustul și prezentarea bucatelor alese pe sprânceană, doar cuvinte de laudă. Pe lângă toate acestea, zâmbetul larg al chelnerului și răbdarea cu care ne-a îndrumat spre explozia gastronomică…nota 10.
După un regal gastronomic e obligatoriu să urmeze și unul vizual. În Piața Municipală își dau mâna într-un dans arhitectural clădiri istorice care te îmbie la admirare și admirație.
Primăria din Ljubljana, o clădire construită în stil baroc, este pe cât de frumoasă pe atât de sobră. Turnul înalt care pare că încearcă să supravegheze întreaga zonă, găzduiește un ceas care datează de prin secolul XV. Vechimea și unicitatea sa au făcut ca acesta să fie inclus în patrimoniul UNESCO.
În fața primăriei tronează celebra fântână ”Trei Râuri”. Numele acesteia vine de la râurile Ljubljanica, Sava și Krka. Se spune că cel care a realizat-o s-a inspirat din frumusețea și spectaculozitatea unei alte fântâni celebre ”Fontana dei Quattro Fiumi” din Roma.
Pe partea opusă, se înalță grațioasă Catedrala Sf. Nicolae. Cu o istorie zbuciumată și nenumărate incendii atât în perioada Imperiului Otoman cât și în cea nazistă, impozanta construcție este una dintre puținele clădiri ale orașului care îmbină anticul cu modernul, oferind orașului o veritabilă pată de culoare.


Agitație! Ceva anormal pentru Ljubljana. Totuși, e de înțeles să fie agitație într-un astfel de loc, o piață plină de bunătățuri. Am admirat forfota ușor neobișnuită și ne-am pierdut în mulțimea care își făcea cumpărăturile de la tarabele pline de culoare.
E atât de ușor să te bucuri de lucrurile simple!
Liubliana
Mulți, foarte mulți tineri cutreieră străzile capitalei slovene. Sunt studenții care frecventează cursurile Universității din Ljubljana. Îi vezi integrându-se în grupurile de turiști sau servind o cafea la terasele primitoare. Îi dă de gol mapa de sub braț sau cartea groasă doldora de semne. Oare Melania Trump la ce cafenea își citea cursurile?☺
Dacă stai să te gândești că aceștia formează o șeptime din populația orașului, atunci da, avem de-a face cu un pol al tinereții. Și cum să nu vină cu drag tinerii să studieze în ”Orașul Dragostei” când clădirea principală a universității este un palat.

Lângă eleganta clădire a Universității face cu ochiul o construcție veche, modestă dar plină de farmec. Sala Filarmonicii este o importantă atracție turistică a orașului. Construită în anul 1701, clădirea duce cu sine o istorie zbuciumată. Deși a trecut printr-un incendiu care a încercat să o îngenuncheze, apoi, numeroase renovări au schimbat de-a lungul timpului fața acesteia, Sala Filarmonicii rămâne una dintre cele mai vechi clădiri de acest gen din țară.
Dacă mai pui și faptul că sala mare a clădirii a găzduit concerte care au purtat semnături celebre, Ludwig Van Beethowen, Josef Hayden, Niccolo Paganini sau Johannes Brahms, simți că și aerul respirat aici are muzicalitate.

Povestea orașului Ljubljana încătușat de iubire, mângâiat de legende și păzit de dragoni, poate continua la nesfârșit. Ba, chiar va continua! Acum, iau o mică pauză de cafea și…cotrobăit prin amintiri. Mai am destule, și, Castelul din Ljubljana merită o altă pagină pe ”Tarabă”.
Îmi iau rămas bun de la frumosul și cuceritorul oraș care m-a purtat într-o tihnă desăvârșită pe străzile sale și, mă cufund într-o fericire presărată de frunze colorate și parfum medieval.
Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺
Liubliana

Liubliana

Liubliana
Liubliana

Liubliana
kdeco.ro

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here