Christiania

Am ajuns în Copenhaga, frumoasa capitală a Danemarcei, atunci când toamna își desăvârșea povestea. După mine, sfârșitul de octombrie este momentul în care atmosfera de toamnă învăluie sufletul definitiv. Acesta este și motivul pentru care, an de an, această perioadă mi-o rezerv pentru a călători. Ei bine, pe străzile din Copenhaga m-am reîndrăgostit pentru a nu știu câta oară de culorile acestui anotimp. Ce m-a ajutat? Cerul care m-a copleșit cu nuanțele sale, parcurile doldora de forme și culori vii, sclipirea din ochii danezilor și…”orașul liber” Christiania.

Christiania

Atunci când mi-am făcut lista de obiective pentru city-breakul meu din Copenhaga, pe lângă punctele cele mai cunoscute din capitala daneză, am căutat și acel ”altceva” care dă culoare unei călătorii. Christiania, cartierul care se prezintă drept ”orașul liber” sau ”orașul interzis” este, cu siguranță, una dintre cele mai exotice zone ale orașului. Farmecul acestui mic orășel care este guvernat de legi și reguli proprii, este dat atât de povestea sa cât și de peisajul care te întâmpină în momentul în care calci pe străzile sale.

Ce este Christiania?

Se spune că începuturile acestui oraș liber se regăsesc în anii ’60 – ’70, când un grup de hippioţi au fondat ceea ce este astăzi Christiania. Scopul lor a fost acela de a crea o societate alternativă lipsită de inhibiții și deschisă total în direcția libertăților de orice fel.

La început, pe locul unde a luat naştere Christiania, a fost o cazarmă militară abandonată în secolul XIX. Cei care au pus stăpânire pe acest loc, au transformat rând pe rând barăcile dărăpănate, atelierele şi fostele magazii care adăposteau praful de puşcă în locuinţe, restaurante şi magazine. Pe lângă vechile clădiri, de-a lungul timpului au apărut și unele noi, toate din materiale naturale şi cu o arhitectură simplistă. Astfel, nimic nu iese din tiparul cu care acest oraș s-a făcut cunoscut.

Încă de la nașterea sa Christiania s-a aflat în centrul atenţiei media din întreaga lume. De ce? Pentru că ”libertatea” acestui cartier colorat care numără aproximativ 1000 de locuitori, permite și comercializarea drogurilor. Chiar dacă din 2004 aici sunt interzise drogurile ”grele”, totuși pe strada Pusher se comercializează cannabisul și, cu siguranță, și alte substanțe interzise. Din această cauză pe respectiva stradă nu ai voie să faci fotografii. Ești oprit atât de semnele puse la vedere cât și de tipii ușor încruntați care strigă doar la vederea aparatelor foto sau a telefoanelor, ”No photo!”. 

La pas printre culori

Recunosc faptul că am intrat pe poarta orașului interzis cu ceva emoții. Nu știam ce voi găsi acolo, dacă voi putea surprinde ceva instantanee sau dacă mă voi simți în siguranță. Citisem câteva lucruri despre Christiania și nu erau tocmai pozitive. Raidurile poliției, atracţia magnetică a zonei pentru criminali şi traficanţi de droguri și poveștile despre tineri fugiți de acasă și aciuați aici m-au cam pus pe gânduri. Însă ceea ce am găsit pe aleile acestei zone din Copenhaga mi-a ”mângâiat” vizualul.

Zidurile pline de culoare, spațiul folosit pentru a vorbi deschis despre libertate și fericire, relaxarea turiștilor care împânzesc cartierul și misterul străzii care găzduiește tarabele ”interzise” fac din Christiania unul dintre cele mai îndrăgite obiective turistice din capitala daneză. Cât despre siguranță, cred că poveștile care învăluie orașul liber sunt menite să sporească farmecul acestuia.

Ce-i drept, atâta timp cât respecți regulile interne nu ai de ce să nu te bucuri de tot ceea ce vezi și trăiești aici. Deci, dacă ajungeți în Christiania nu intrați cu mașina, lăsați arma acasă, nu fotografiați decât în zonele permise, nu purtați veste antiglonț și nu alergați!☺

Apoteotic este finalul vizitei atunci când, ieșind din vestitul cartier, un mesaj cocoțat pe o poartă înaltă anunță că părăsind  Christiania intri în Uniunea Europeană. Ca să vezi…

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here