Zagreb

Cu ceva ani în urmă, într-un noiembrie însorit, pe traseul DubrovnikLjubljana a apărut la orizont mica dar boema capitală croată, Zagreb. În cele câteva ore zăbovite pe străzile sale pregătite pentru perioada Sărbătorilor de iarnă, am descoperit un oraș extrem de primitor și neobișnuit de liniștit pentru o capitală europeană. Așadar, după un tur făcut sub auspiciul globurilor colorate și după o cafea aromată însoțită de o prăjitură care avea ca vedetă absolută crema cu nuci, am hotărât să revin în Zagreb în sezonul mai cald. Zis și făcut!

În Zagreb pentru a doua oară

A doua întâlnire cu Orașul tramvaiului albastru a fost cu temperaturi ridicate și culori scoase parcă din paletarul curcubeului. Da, Zagreb este un oraș plin de culoare, un oraș care surprinde și care te cucerește încet dar sigur. Unde găsești culoare? Cam peste tot pe unde îți plimbi ochii și unde îți răsfeți papilele gustative, în vitrinele care abundă în ornamente îmbietoare, în clădirile vesele și prietenoase, în terasele care spun povești și în farfuriile desăvârșite.

Concluzie, vrei un city break colorat? Încearcă Zagreb!

Pentru a descoperi capitala Croației nu îți trebuie mai mult de două zile. Nu e o metropolă cu străzi interminabile și nici acel oraș care să te oblige să stai mereu cu harta în față. Eu l-am descoperit la pas, pe tihnă, cu multe pauze savuroase și nenumărate ședințe foto. Zagreb este un oraș care cere multe fotografii, asta pentru că, spun eu, e extrem de fotogenic. Cum să nu fie când vegetația luxuriantă e la loc de cinste în întreg orașul, zidurile colorate sar de unde nu te aștepți și ”năluca albastră” alias tramvaiul, taie străzile cu o eleganță demnă de lăudat. V-am convins?

Ce poți face timp de două zile în Zagreb? Destul de multe. Sunt câteva obiective clasice, gen catedrale, piețe și muzee, dar și câteva experiențe inedite care musai trebuie încercate.

Piețele din Zagreb

Că veni vorba de piețe, sunt două care reprezintă adevărate simboluri pentru oraș. Prima este celebra piață Bana Jelečića. Aceasta poartă numele unui conte croat care a trăit în secolul al XIX-lea. Piața aceasta este inima orașului, locul de întâlnire al îndrăgostiților, locul de promenadă al cuplurilor tinere sau mai puțin tinere, punctul de plecare în descoperirea orașului și, nu în ultimul rând, o bucată din istoria acestei capitale.

Statuia din centrul pieței are o poveste zbuciumată. Aceasta, reprezentându-l pe cel care a dat și numele pieței, a fost amplasată aici în anul 1886. Într-o noapte a anului 1947 statuia a fost înlocuită cu busturile lui Marx și Engels iar piața a căpătat denumirea de Republicii. Abia după proclamarea statului independent Croația, în 1991, piața a redevenit ceea ce era odată iar statuia banului croat și-a reluat locul de cinste.

În piață atrage atenția o fântână delicată, mereu înconjurată de copii dornici să se joace. Fântâna Manduševac este învăluită de o legendă care explică atât numele său cât și numele orașului. Se spune că un prinț viteaz întorcându-se de la luptă a zăbovit câteva clipe chiar în acest loc, lângă un izvor cu apă limpede și rece. Însetat fiind i-a cerut apă fetei care era lângă izvor. Aceasta, pe nume Manda, i-a dat tânărului să bea apă dintr-un polonic sau un ”zagrabiti”. De aici cele două denumiri.

Zagreb

Cea de-a doua piață care trebuie neapărat văzută și simțită este piața agroalimentară, Tržnica Dolac. O să râdeți, dar aceasta este atât de colorată și atât de animată încât nu o poți ocoli. Pe lângă asta, porumbeii prietenoși, statuia țărăncii cu coșul plin de roade ale pământului și restaurantele din zonă sunt motive întemeiate pentru a zăbovi aici.

Pauză de masă

Eu am zăbovit mai mult aici pentru că am găsit o terasă care mi-a făcut cu ochiul și mi-a potolit foamea. Ce de bucate, ce de arome, ce de bere! Și toate la Plac Kitchen & Grill.

Catedrale și povești

Dacă am terminat cu piețele putem trece la cele două catedrale care întregesc povestea unui city break în Zagreb.

Catedrala Neogotică este cea mai impresionantă clădire construită în acest stil din capitala croată. De la bun început, catedrala a fost dedicată Preasfintei Fecioare Maria, însă Sf. Ștefan este mereu menționat ca fiind patronul principal al bisericii.

De-a lungul timpului catedrala a suferit nenumărate daune, fie din cauza invaziilor cotropitorilor fie din cauza calamităților naturale. Lucrul acesta a dus, firește, la interminabile lucrări de refacere și reconstrucție. Chiar și în momentul de față una dintre turlele bisericii este supusă renovării.

Zagreb

Ce-a de-a doua biserică aflată pe lista celor care ajung în Zagreb este Biserica Sf. Marcu. Aceasta se află în partea veche a orașului sau mai bine zis în Orașul de Sus. Silueta acestei construcții nu este nici foarte impunătoare și nici ostentativă, așa cum sunt majoritatea bisericilor din capitalele europene. Aș putea spune că aceasta arată mai mult ca o casă de poveste. Cu siguranță aerul acesta jucăuș este dat de acoperișul colorat care găzduiește vechi steme croate.

Fațada sa luminoasă contrastează puternic cu interiorul său solemn și mai ales cu legenda care planează asupra pieței în care biserica este plasată. Se spune că aici, în fața lăcașului de cult, a fost executat Matija Gubec, celebra căpetenie a răscoalei înecate în sânge în anul 1573.

Spre Orașul de Sus

Nu poți să ajungi în Zagreb și să nu te plimbi cu celebrul funicular. Traseul său care leagă Orașul de Sus de Orașul de Jos, este cel mai scurt traseu din lume, având doar 66 de metri. Deși te plimbi doar 64 de secunde acestea sunt foarte intense, panta fiind destul de serioasă. Nu ratați experiența de a circula cu primul mijloc de transport în comun din Zagreb!

Odată ajuns în stația de sus a funicularului vei fi întâmpinat de Turnul Lotršcak. Acesta este un turn fortificat care datează din secolul al XIII-lea și a fost construit pentru a proteja poarta de sud a orașului. Numele său face referire la clopotul atașat acestuia în anul 1646 pentru a semnaliza zgomotos închiderea porților orașului la vreme de pericol. Și dacă tot vorbim despre zgomot, din acest turn, de aproape o sută de ani, un tun marchează miezul zilei.

Astăzi, turnul este locul unde turiștii își verifică condiția fizică.☺Bineînțeles că m-am aventurat și eu pe scările acestuia și nu m-am lăsat până nu am ajuns pe terasa din vârf. Drept răsplată pentru efortul meu făcut la peste 30°C, boemul Zagreb mi s-a așezat cu eleganță la picioare.

Orașul de Sus este o zonă ofertantă pentru iubitorii de arhitectură și povești savuroase. Aici te poți delecta cu clădiri care șoptesc istorii din timpuri trecute, cu străduțe înguste, magazine mici și îmbietoare și multă liniște. Un lucru e clar, nu te poți plictisi.

Simbolul orașului Zagreb

Tot aici, în zona veche a orașului, există un loc încărcat de emoție și magie. Acesta este Poarta de Piatră. Se spune că istoria orașului începe din acest loc iar dacă îi întrebi pe locuitorii Zagrebului care este simbolul orașului vor răspunde fără să ezite că acesta este poarta.

Construcția care se încadrează discret în arhitectura zonei este de fapt o rămășiță a zidului care înconjura orașul medieval. Deși a fost menționată pentru prima dată în anul 1429, se presupune că a fost construită în anul 1266.

Poarta de Piatră a fost decorată cu o icoană a Maicii Domnului care, după un incendiu devastator, a rămas intactă. Se vorbește despre un adevărat miracol. Pentru a comemora evenimentul, locuitorii capitalei au construit aici un altar. E loc de liniște și introspecție.

Tunelul Grič

Ce ziceți de un tunel în centrul orașului? Ochii mari i-am făcut și eu când am auzit că pot avea parte de o astfel de aventură în Zagreb. Așa că, am pornit să caut numitul Grič Tunnel. Nu mi-a fost greu să-l găsesc pentru că e bine semnalizat.

Povestea tunelului începe în al Doilea Război Mondial când era folosit ca adăpost în caz de bombardamente. Apoi, o bună perioadă de timp a fost închis. În 1990 a fost deschis publicului pentru diverse petreceri și în scurt timp și-a reluat rolul de adăpost în Războiul Croat de Independență.

Loc de promenadă, tunelul e….mană cerească în zilele toride de vară. Dacă afară erau peste 30°C, în tunelul lung de 350 de metri, care pornește din strada Mesnička și se termină în strada Stjepan Radić, era bine și răcoare.

Muzeul Iluziilor din Zagreb

Se spune că Zagreb este orașul cu cele mai multe muzee pe metrul pătrat din întreaga lume. Și dacă stai aici o săptămână tot îți este greu să le vezi pe toate. Pentru cele două zile avute la dispoziție am ales un singur muzeu pentru vizitare. Așa e când din echipa de city break face parte și un copil care se plictisește repede.☺

Am ales Muzeul iluziilor și am ales foarte bine. Distracția a fost maximă, curiozitatea a transformat adulții în copii și copiii mari și serioși în copii mici și lipsiți de inhibiții. Ce ”tare” a fost!

Cimitirul Miragoj

Ce-ar fi o călătorie fără un final apoteotic? Deci, Cimitirul Miragoj, să fie!

Da, știu, nu sună foarte bine și nici prea turistic nu pare. Însă, aici nu vorbim doar despre un loc de odihnă veșnică, ci despre un parc superb cu verdeață luxuriantă, o galerie în aer liber și un spațiu încărcat de emoție.

Una dintre cele mai populare atracții turistice din Zagreb, cimitirul reprezintă un adevărat monument arhitectural. Arcadele magnifice, cele douăzeci de cupole splendide, pavilioanele, sculpturile care impresionează și efectiv înmoaie picioarele, sunt motivul pentru care acest loc a fost numit Pantheonul croat. Pe lângă faptul că acest loc ”a adunat” un număr impresionant de personalități croate, cimitirul oferă vizitatorilor posibilitatea de a admira geniul artistic și talentul marelui arhitect Herman Bolle.

Să spun că m-am pierdut efectiv pe aleile cimitirului și am simțit o liniște și o emoție tulburătoare, e de prisos.

Planifică-ți și tu un city-break

Să fie oare destule motive ca să vă planificați o călătorie în Zagreb? Eu cred că da. Spre bagaje, zic! Mai ales că urmează perioada globurilor colorate și a băuturilor cu aromă de scorțișoară.☺Vă dau și un pont de cazare, un apartament super elegant, foarte curat, condiții de nota 10.

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !Booking.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here