Parcul Național Lacurile Plitvice

Atunci când am ales Croația drept destinație de vacanță am creionat un traseu care să includă obligatoriu și Parcul Național Lacurile Plitvice. Cum să nu îți dorești să ajungi acolo când, doar privind imaginile de pe internet, te îndrăgostești iremediabil. Admirându-le, urmează întrebarea firească: sunt reale sau sunt ”îmbunătățite”? Ei bine, realitatea e mult mai spectaculoasă decât ceea ce descoperi în ”amintirile” altor călători. Atâta frumusețe pe metru pătrat rar îți este dat să vezi.

Parcul Național Lacurile Plitvice este cel mai vechi parc național din Europa de Sud-Est și cel mai mare din Croația. Pe lângă această informație certificată de siteurile de profil eu aș mai putea adăuga și faptul că este probabil unul dintre cele mai spectaculoase locuri din întreaga lume.

Situat în zona muntoasă carstică din Croația centrală, aproape de granița cu Bosnia și Herțegovina, frumosul parc numit poetic și Țara lacurilor căzătoare, se întinde pe o suprafață de 29 685 de hectare. Cum ajungi să ai parte de acest adevărat regal al naturii? E foarte simplu. Străbați legătura rutieră Nord-Sud care leagă Croația continentală de coasta Adriaticii. Așa am ajuns și eu aici, după un minunat sejur pe insula Krk.

Nașterea Parcului Național Lacurile Plitvice

Relieful Parcului Național Lacurile Plitvice a rezultat concomitent cu formarea Alpilor Dinarici,  dar a fost și modelat permanent de apa care erodează mecanic și chimic, pătrunzând în roci, formând grote, lacuri și căderi de apă. O minunăție! Apa, combinată cu dioxidul de carbon din sol, formează acid carbonic iar acesta dizolvă dolomitul și calcarul rocilor carstice. Apa se evaporă în lacurile expuse exteriorului sau pierde dioxidul de carbon în zonele turbulente, cauzând precipitații și apoi depuneri de calcar. Dacă aceasta se întâmplă pe un substrat impermeabil, cum este cazul în zona lacurilor superioare, duce la formarea unor bariere de travertin care separă aceste acumulări de apă într-un mod greu de descris în cuvinte. V-am pierdut? Prea multe informații.☺

Adevărul este că atunci când am citit și eu aceste lucruri, am ridicat ușor din sprânceană. Însă atunci când am ajuns pe potecile parcului am pus cap la cap toate aceste informații și am înțeles mult mai bine de unde această frumusețe.

Când să vizitezi Parcul Național Lacurile Plitvice

Înainte de a plănui această extraordinară aventură în inima naturii am citit tot felul de sfaturi venite de la cei care au pășit pe cărările Parcului Național Lacurile Plitvice. Oho, și sunt multe! Apropo de turiști, se spune că numărul celor care aleg anual să se răsfețe îmbătându-se cu spectacolul celor 16 lacuri și 92 de cascade este destul de mare. Adică, aproximativ 1 milion. Cele mai aglomerate luni sunt cele de vară, luni în care natura efectiv expodează de frumusețe și prospețime. Cu toate acestea, acest adevărat colț de rai este o capodoperă care se scrie în patru acte. Primăvara totul e atât de viu încât simți că îți pulsează și ție natura prin vene, vara fumusețea capătă noi înțelesuri, toamna împrăștie deasupra parcului pulbere de aur iar iarna, ei bine, iarna aici se înstăpânește Regatul de gheață.

Alege o intrare și un traseu

Am hotărât să pornesc în hoinăreala din Plitvice la debutul zilei. Astfel, la ora 8:00 eram pe baricade, ca să spun așa. Am ales ca punct de plecare Intrarea 1. Știu că există și o a doua intrare și aceasta este aleasă de cei care, spun ei, vor să fenteze puțin aglomerația. Acum, după ce am trecut prin această minunată experiență, pot spune cu mâna pe inimă că nimeni și nimic, nici măcar puhoiul de turiști curioși și gălăgioși, nu poate știrbi din povestea acestui loc incredibil.

Fiecare intrare pune la dispoziția turiștilor o parcare cu plată. După ce lași mașina în siguranță, următoarea etapă este să alegi traseul. Grea decizie…sau nu. Eu pentru că am pornit de la Intrarea 1 am avut de ales între traseul A, traseul B, traseul C sau traseul K. Diferența dintre acestea este dată de timpul de parcurgere și de aria de acoperire. Cu alte cuvinte, alegi un traseu mai scurt, cum este cel de la A(2-3 ore), vezi mai puțin.

Eu am ales C. A fost decizia câștigătoare. De ce? Pentru că m-am putut bucura de tablouri care includeau cât mai multe lacuri și cât mai multe cascade, pentru că la un moment dat șirul interminabil de turiști s-a rărit considerabil și pentru că cele aproximativ 6 ore de pe hartă s-au transformat în 4 și au trecut incredibil de repede.

Poteci, trasee, lacuri

Traseele din Parcul Național Lacurile Plitvice sunt ca niște poteci magice. Odată ce pornești pe ele intri într-o lume de poveste, o lume care te acaparează atât vizual cât și sentimental. Căci da, spectaculoasa împletire între verdeața pădurii virgine și culoarea aprope ireală a apei lacurilor îți fură privirea iar gura mereu căscată și pupilele dilatate nu înseamnă altceva decât faptul că trăiești niște emoții puternice.

Și cum să nu fie așa când ai impresia că întreaga vegetație dă să te îmbrățișeze, peștii stau efectiv la fotografii iar serpișorii fac acrobații pe tulpinile înalte ale plantelor care străpung luciul apei. O minunăție!

Fiecare traseu oferă turiștilor plimbare cu vaporașul electric. Acesta traversează cel mai mare dintre lacuri, Kozjak, și oferă peisaje care nu te lasă indiferent. Am stat mereu cu telefonul în mână, ceea ce pot spune și despre ”colegii” mei de vaporaș.

Plimbarea de aproximativ jumătate de oră a fost mai mult decât binevenită după o oră și jumătate de mișcare în prima parte a traseului. La drept vorbind, nu eram deloc obosită, nici nu aș fi avut de ce. Plimbarea este extrem de relaxantă, potecile foarte bine amenajate și atent semnalizate încât nu încape vorbă să te rătăcești iar locurile pentru odihnă sunt destul de des așezate.

Sfaturi pentru a putea vizita Parcul Național Lacurile Plitvice

Pentru a avea o experiență de neuitat în Parcul Național Lacurile Plitvice trebuie totuși să ții cont de câteva aspecte. În primul rând biletele trebuie achiziționate online. Am înțeles că până anul acesta se puteau cumpăra și de acolo, dar regulile s-au schimbat pentru a se evita formarea unor cozi interminabile. A fost chiar foarte bine așa pentru că nu am stat deloc la rând.

Îmbrăcămintea pentru această hoinăreală trebuie să fie comodă iar încălțămintea potrivită traseelor lejere de munte. Deci, fără sandale sau balerini dacă vă hotărâți să ajungeți aici în sezonul cald. Podețele de lemn pot fi destul de periculase dacă nu ești atent.

Să nu vă lipsească rucsacul în care să aveți apă și poate câteva sadwich-uri. E clar că vă vor fi de folos mai ales dacă veți alege un traseu mai lung. Din parc nu veți putea achiziționa nimic. Doar multe amintiri!☺

În finalul excursiei m-am bucurat de călătoria cu trenulețul. Acesta m-a readus până aproape de intrarea principală. Cele 15 minute parcurse de la stația unde a oprit trenulețul și punctul final al traseului mi-au dat posibilitatea să fotografiez niște peisaje care nu pot fi descrise în cuvinte. De fapt, nici fotografiile nu pot reda ceea ce am văzut. De vis!

Unde să stai când vizitezi Parcul Național Lacurile Plitvice

Pentru a te putea bucura în tihnă de frumusețea acestui parc e musai să alegi măcar o noapte de cazare în zonă. Eu am descoperit la doar câțiva kilometri de Plitvice o replică în miniatură a acestuia, Rastoke. Pe lângă peisajul colorat al localității conoscută pentru morile de apă, găsiți aici și locuri de cazare. 

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !



Booking.com

Sabina Dulgheriu la Plitvice

3 COMENTARII

  1. Am umblat in multe locuri, inclusiv cascada Niagara si obisnuiam sa spun dupa fiecare vizita :a fost frumos dar nu mi – au cazut plombele… Ei, dupa vizita in parcul Plitvice, nu am mai spus asa ceva… Mi-au cazut plombele… Nici acum dupa doi ani de la vizita nu pot descrie in cuvinte emotia generata de frumusetea acestui loc… De vis…

  2. Am fost anul acesta in Iulie. A fost fantastic. Nu am fost in State la Yellow Stone, dar cred ca este „Pistol cu apa” fata de Parcul Plitvice. Am intrat pe la poarta 3. Parcare fara taxa. Am mers pana la intrarea 1, de acolo am luat autobuzul pana la Intrarea 2 dupa care am mers pe traseul K pana la vapor care nea dus inapoi la poarta 3. A fost mai lejer si mai putin aglomerat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.