
Am ajuns în Eger într-o frumoasă și ”arzătoare” după-amiază de iulie. Aveam nevoie de o zi de odihnă în drumul meu spre casă, venind dinspre Plitvice Croația. O să vă întrebați de ce nu m-am oprit în Budapesta, capitala Ungariei fiind chiar la jumătatea traseului dintre faimoasele lacuri croate și Fălticeni. Ei bine, aceasta nu poate fi doar o ”pauză”. Budapesta este o destinație care merită mai mult de o zi pentru a fi descoperită, gustată și admirată. M-am lăsat de câteva ori purtată de farmecul bijuteriei de pe Dunăre și de fiecare dată am spus că frumusețea și eleganța sa sunt greu de egalat.
Așadar, la 130 kilometri nord de Budapesta am descoperit o minunăție de oraș învăluit în aer medieval. Se spune că Eger este unul dintre cele mai bine păstrate orașe medievale din Europa. Nu aș fi crezut lucrul acesta dacă nu aș fi văzut cu proprii mei ochi. Totul e ca o poveste, și povestea e spusă atât de frumos de clădirile vechi, străduțele înguste, culorile care îți ies în cale când nici nu te aștepți și amabilitatea oamenilor. Toate acestea sunt stropite din abundență de vinul roșu, vedeta orașului.
Eger, orașul vinului Egri Bikavér
Orașul Eger este cunoscut în întreaga lume pentru vinul care se produce aici, Egri Bikavér. Licoarea roșie al cărei nume se traduce Sânge de Taur este învăluită în legendă. În 1552, odată cu invazia otomană în regatul ungar, Dobo Istvan conducătorul oastei maghiare a reușit să facă față o lună de zile atacurilor turcilor. Asta se întâmpla în castelul Eger.
Se spune că rezistența neobișnuită a celor care apărau castelul se datorează vinului din pivnițele acestuia. Faptul că vinul avea o culoare roșie rubinie asemănătoare sângelui și se prelingea destul de des peste zalele soldaților, i-a înspăimântat pe turci. Aceștia erau convinși că cei din castel își potoleau setea cu sângele provenit de la taurii sacrificați.
Dacă povestea vinului din Eger nu v-a convins că orașul merită pus pe lista de destinații, atunci poate informația că aici vă veți putea relaxa în bazine cu apă termală și veți avea parte de răsfăț în băile tradiționale turcești, vă v-a trezi interesul.
Că tot veni vorba de bazinele din Eger, locația aleasă pentru cazare se afla chiar lângă centrul de tratament Eger Török Fürdő. Pentru că veneam de la mare, din insula croată Krk, loc unde am profitat de soare, plajă și relaxare, nu m-au tentat bazinele de dincolo de gardul din fier forjat. Cu toate astea, tot ceea ce cuprindea respectivul complex arăta foarte bine.
Recunosc faptul că atunci când am ales Eger ca loc pentru popas am căutat pe internet ce aș putea vedea într-o după-amiază și două-trei ore a doua zi. Citind, am constatat că orașul nu duce lipsă de obiective spectaculoase. Însă, la fața locului mi-am dat seama că tot orașul este un mare obiectiv turistic. O plimbare de câteva ore s-a transformat într-o adevărată încântare. Știți cum m-am simțit? Ca într-o vânătoare de comori.☺
Catedrala Sfântul Ioan și Ochiul din Eger
Prima oprire a fost la Catedrala Sfântul Ioan din Eger, cel mai important obiectiv turistic din oraș și una dintre cele mai mari catedrale din Ungaria. Construită în anul 1831, clădirea impresionează atât prin dimensiuni, având o înălțime de 93 de metri, cât și prin îmbinarea celor 36 de stiluri arhitecturale.
Dacă exteriorul este măreț la propriu, interiorul m-a lăsat fără cuvinte. Coloanele de marmură, picturile extrem de bine păstrate și liniștea tulburătoare au creat un cadru potrivit pentru…..pielea de găină.
De pe scările exterioare ale catedralei se poate admira un alt obiectiv turistic al orașului, Lyceum. Clădirea Institului Pedagogic găzduiește două instituții importante. Prima este Biblioteca Diecezana, aceasta fiind locul unde se găsesc peste 140.000 de volume. A doua este Muzeul de Astronomie. Acesta a luat naștere în sec al XVII-lea.
Cei care îi trec pragul pot admira pe lângă un telescop foarte vechi, multe alte echipamente din diferite epoci. Vedeta declarată a muzeului este Camera Obscură sau Ochiul din Eger. Locul de unde se spune că erau spionați locuitorii orașului oferă celor care ajung aici o panoramă de neuitat.

La pas pe pietonal
La câțiva pași de Lyceum, se întinde la ”picioarele” turistului iubitor de frumos un pietonal presărat cu cafenele și restaurante. E o adevărată plăcere să cutreieri zona, asta și pentru faptul că toate construcțiile cu parfum medieval sunt într-o stare perfectă, fiind restaurate.

Dintre toate, se remarcă prin dimensiune și eleganță Palatul Arhiepiscopal. Acesta este reședința episcopului de Eger încă din anul 1804. Stilul baroc, intrarea maiestuoasă încadrată de gardul de fier forjat și curtea desenată parcă de un peisagist pe o coală de hârtie, toate creează un tablou plăcut ochiului.
Pentru iubitorii de istorie, palatul are o expoziție cu obiecte extrem de valoroase, datând din sec. XVIII-XIX. Cel mai interesant exponat este roba purtată de Maria Tereza la încoronare.

Piața Dobό István
Hoinărind pe străduțele înguste am ajuns în centrul istoric al orașului, Piața Dobό István. Aici am descoperit un loc perfect pentru relaxare, promenadă și fotografii colorate. Astfel, minute întregi am admirat piața plină de clădiri dantelate, florile înmuiate în culorile curcubeului și terasele îmbietoare. Panorama generoasă asupra castelului Eger este una de nota zece.
Bijuteria pieței este fără doar și poate Biserica Sfântul Antonie din Padova. Construită în 1771, biserica este considerată una dintre cele mai frumoase construcții în stil baroc din întreaga Ungarie. Unicitatea sa este dată de fațada dintre cele două turnuri avântate spre cer. Aceasta nu este plană ci are forma unui semicerc arcuit.

Interiorul bisericii este o minunăție. Altarul principal ilustrează viziunea Sfântului Antonie: Fecioara Maria plutind peste nori, ținându-l tandru pe pruncul Iisus în brațe. Picturile de pe cupola bisericii prezintă scene din viața sfântului.
Aici, pe băncile reci și tăcute aș fi putut sta ore întregi fără să dau semne de plictiseală. Te poți plictisi în prezența frumuseții?
Minaretul din Eger
Zona Pieței Dobό este foarte frumoasă și e împânzită de străduțe înguste și colorate. La capătul uneia dintre ele se află Minaretul. Turnul înalt de aproape 42 de metri înălțime este o ”amintire” rămasă aici din timpul ocupației otomane. Cel mai nordic minaret din Europa și cel mai înalt din Ungaria, turnul pune la dispoziția curajoșilor aproximativ 90 de trepte. La 35℃, recunosc, nu am fost prea curajoasă și m-am mulțumit să admir panorama de jos în sus.☺

După o plimbare pe străzile din Eger, cina de la restaurantul Macok Bisztrό és Borbár a fost cireașa de pe tort. Am înțeles că aici nu prea ai șanse să mănânci fără rezervare. Dar noi, norocoși cum suntem, am prins o masă între rezervări. Așa că, răsfăț culinar…..
Castelul Egri Var
Ziua următoare sau mai bine zis dimineața următoare a fost dedicată castelului din Eger. M-am plimbat aproximativ două ore prin curtea interioară pusă bine la adăpost de zidurile groase, am admirat panorama deschisă asupra orașului și am asistat la un spectacol prezentat de gărzile castelului. Când soarele a început să-și facă simțită prezența ”fierbinte” am căutat răcoarea sălilor pline de exponate.
Povestea acestui castel începe în 1241, atunci când a fost distrus în totalitate în urma invaziei mongole. Următorul castel construit a intrat în istorie în urma atacului asupra sa a unei armate formată din peste 80.000 de soldați turci.
Cu mai puțin de 1500 de soldați, castelul a reușit să se mențină în defensivă, ba chiar să îi alunge pe turci. Aici intră în scenă și vinul roșu de Eger. Legenda spune că acesta a avut un rol esențial în obținerea victoriei.☺
Vizitați Eger
Alegerea orașului Eger pentru un scurt popas în drum spre casă a fost o idee minunată. Am descoperit un loc numai bun pentru relaxare, un loc cu oameni amabili, zâmbitori, unii chiar vorbitori de limba română.☺Un băcăuan stabilit în Eger mi-a dat ceva ponturi pentru zone interesante din oraș.
Despre cazarea aleasă în Eger, Enzo Apartman, doar cuvinte de laudă. Liniște, curățenie, eleganță și un proprietar extrem de drăguț.
Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!
Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!
Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook și dă follow pe instagram !